Wednesday, April 4, 2007

My Own Private Idaho


Am vazut filmul regizat de Gus van Sant, "My Own Private Idaho", la scurta vreme dupa Revolutie, cand nici nu implinisem 13 ani. Habar nu aveam ce este acela un homosexual. Am privit filmul incercand tot felul de senzatii stranii. Intelegeam ceva, .... ca Scott si Mike traiesc pe strazi, ca, pentru a face rost de bani, se duc cu barbati si femei, pentru a face ceva, dar nu intelegeam ce anume. Vag, cuvantul "sex" avea o semnificatie, dar sexul intre doi barbati era ceva de neimaginat. Si nu din cauza ca as fi refuzat eu sa accept asa ceva, ci pentru ca atat curiozitatea, cat si cunoasterea mea se loveau de un zid de netrecut. M-am simtit emotionata de iubirea neimpartasita, de personajul interpretat de River Phoenix (Mike), Keanu Reeves (Scott) ramanand, pentru mine, undeva, mai in spate, "good acting", dar fara a fi stralucitor.
La cateva zile dupa ce am vazut filmul, mi-am luat inima in dintii pentru a-i intreba pe ai mei ce inseamna "homosexual". Prin faptul ca statusem cu inima cat un purice, ca sa ma uit la un film dupa ora 12.00 noaptea, ma gandeam, fara a avea garantii, ca am facut ceva interzis. Nu cred ca mira pe cineva ca nu am primit niciun raspuns sau ca mi s-au dat raspunsuri repezite, gen: "E o prostie". Asa ca am apelat la un DEX, unde am citit, in dreptul cuvantului "homosexual": "persoana care intretine relatii sexuale cu persoane de acelasi sex." ????
Am ramas la fel de in ceata ca si pana atunci. A trecut mult timp pana cand am vazut primul film porno gay si mi-a fost satisfacuta pe deplin curiozitatea. Si, poate tocmai filmul acesta, starnindu-mi o reactie normala de curiozitate, ar putea justifica faptul ca imi plac multe lucruri legate de gay.
Filmul este groaznic de bun. A starnit controverse, si-a castigat, cu lupta, ce-i drept, locul in fata criticilor, iar River Phoenix, in ciuda tineretii sale, si-a demonstrat talentul. Dialogurile sunt dureroase, intense si, abia acum, cand le recitesc, imi dau seama ce nu am inteles la vremea cand l-am vazut. Dar ce stiu sigur este ca m-a atins teribil si m-a ajutat sa devin o persoana mai sensibila fata de cei care sunt diferiti de mine.
Si.... nu, baietii nu se saruta in film. Gurile barfitoare spun ca Gus van Sant ar fi insistat teribil, insa River si Keanu s-au facut ca nu aud si nu vad. Well, we gotta give them credit... la vremea respectiva, au fost considerati foarte curajosi ca au acceptat astfel de roluri controversate. Dar sunt destule scene in care se imbratiseaza, exista apropiere intre ei, dar... cum spun multi, tocmai iubirea neimpartasita si chinuitoare a lui Mike ii da filmului maretia.

Scott Favor : It's when you start doing things for free, that you start to grow wings. Isn't that right, Mike?
Mike Waters : What?
Scott Favor : Wings, Michael. You grow wings, and become a fairy.

Scott Favor : I only have sex with a guy for money.
Mike Waters : Yeah, I know.
Scott Favor : And two guys can't love each other.
Mike Waters : Yeah.
Mike Waters : Well, I don't know. I mean... I mean, for me, I could love someone even if I, you know, wasn't paid for it... I love you, and... you don't pay me.
Scott Favor : Mike...
Mike Waters : I really wanna kiss you, man... Well goodnight, man... I love you though... You know that... I do love you.

Scott Favor : Why, you wouldn't even look at a clock unless hours were lines of coke, dials looked like the signs of gay bars, or time itself was a fair hustler in black leather.

Mike Waters : I'm a connoisseur of roads. I've been tasting roads my whole life. This road will never end. It probably goes all around the world.

1 comment:

ingenua said...

Ai dreptate, un film grozav care starnit ceva comentarii si reactii la vremea lui si a marcat un moment de referinta in cinematografie. Cred ca asta este ideea, sa fii primul daca vrei sa fii memorabil. Al doilea este dat uitarii, de regula.